Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový článek: Sbohem armádo

Po vzniku samostatného státu v roce 1918 bránila naše armáda republiku v nově uspořádaných hranicích v Evropě. A dovedla uhájit naši územní celistvost jak proti Maďarské republice rad na východním Slovensku, tak proti územním nárokům dalších států. Ve třicátých letech se objevilo smrtelné nebezpečí v podobě vzniku nacistického Německa. Obrovské investice do budování pohraničních pevností a do moderní výzbroje armády nakonec přišly vniveč a tomu, proti komu nás měly chránit, byly nakonec po Mnichovu položeny k nohám.

Druhou takovou zkušeností byl srpen 1968. Naše armáda byla na vrcholu svého rozvoje jak početně (kolem 130 tisíc mužů) tak výzbrojí, která počtem tanků, letadel, děl a munice vysoce překračovala potřeby státu. Když jsme však byli okupováni spojeneckými vojsky, naše armáda zůstala v kasárnách…

Nechci posuzovat rozhodnutí prezidenta Beneše o kapitulaci po Mnichovu, ani dubčekovského vedení státu v roce 1968. Rozkaz bránit se by znamenal v obou případech totální zničení země s nedozírnými následky. Ano, dvakrát jsme zažili, že naše dobře vycvičená, vyzbrojená a k boji připravená armáda nám v kritické situaci nepomohla.

Ukázalo se, že si sami nejsme schopni zajistit bezpečnost uprostřed rozdělené Evropy. Ani proti síle západního souseda, natož proti obrovské přesile východního „spojence“. Proto byla jen logická snaha po pádu komunistického režimu zajistit naši suverenitu a bezpečnost do budoucna jednak vstupem do NATO a jednak vstupem do Evropské Unie.

Vezmeme-li v úvahu naše historické zkušenosti, nabízí se otázka. Má smysl dnes držet vlastní armádu v reálné zahraničně politické a geopolitické situaci? Armádu, která má na stávající počet asi 25 tisíc vojáků, z minulých let přetrvávající nepřiměřeně vysoký počet příslušníků důstojnického sboru (jehož velikost kritizuje i vedení NATO)? Má smysl vkládat do armády tak obrovské prostředky (ročně kolem 50 miliard Kč)? Má smysl držet armádu provázenou korupčními skandály, zbytečnými nákupy předražené vojenské techniky, která se nakonec ukáže v boji nepoužitelná. Když nás nedávno OSN i spojenci žádali o účast na zřízení bezletové zóny v Libyji, bylo jim sděleno, že stíhačky nejsou patřičně vyzbrojeny a nejsou proto použitelné v bojovém nasazení!! Takže v případě napadení našeho území nebo když jsme „hlídali“ vzdušný prostor Lotyšska šlo vlastně jen o jakési předstírání možné obrany. Gripeny mohou na případného útočníka maximálně „zamávat“ křídly.  Ukázalo se, že jsou to vlastně jen drahé hračky pro vojáky.

Mám problém vážit si vrchního velitele naší armády, který se chová jako kverulant a zbabělec. On i jeho nejbližší spolupracovníci nám dělají mezinárodní ostudu svým vystupováním. Jak na nás mohou hledět spojenci po takových zkušenostech? Styděl jsem se, když k nám nedávno přijel generální tajemník OSN. Uskutečnilo se jen jeho formální setkání s hlavou státu a vrchním velitelem armády. Asi nic jiného neočekával od popírače globálního oteplování a „mírotvorce“ Klause. Věděl dopředu, že OSN nemůže očekávat naši vojenskou pomoc při prosazování rezoluce o bezletové zóně v Libyji ani pomoc při řešení aktuálních mezinárodních problémů. Proto nebylo vydáno žádné společné prohlášení. Poskytl jen rozhovor ČT.

Chováme se jako by se nás netýkaly problémy globálního světa. Jako nezodpovědní a nespolehliví spojenci jak v rámci Evropy, tak v rámci světa. Nevím, zda-li jsme vůbec byli zralí pro to, abychom se stali členy tak důležitých společenství vyspělých států. Jsme součástí globálního světa, jeho problémy jsou i našimi problémy a máme povinnost dle svých možností pomáhat všude tam, kde je to třeba. Ať jde o potírání mezinárodního terorizmu nebo pomoc v oblastech ozbrojených konfliktů.

Od roku 1918 jsme v dnešních cenách investovali do armády nejméně pět bilionů Kč. Bez užitku. Tyto obrovské prostředky mohly být využity mnohem efektivněji pro rozvoj hospodářství státu a zvýšení životní úrovně obyvatelstva. Myslím si, že doba uzrála k vážnému rozhodnutí o zrušení armády. Přiznejme si, že vnější bezpečnost nám může zajistit jen spolupráce a aktivní účast v mezinárodních společenstvích. Posilujme raději vnitřní bezpečnost, kterou jedině můžeme efektivně zajistit. Vojenské střelnice proměňme v národní parky, nemovitý majetek a výzbroj rozprodejme, výtěžek ať posílí naše státní finance. Vybrané části armádního vybavení převeďme Policii ČR, Záchranné službě a Hasičským sborům, např. ženijní techniku, využitelnou při živelných pohromách. Posilme vybavení záchranných služeb pro mimořádné situace pod.  Ušetříme tak každoročně 50 miliard, které můžeme investovat do zdravotnictví, školství, výstavby dálnic, oprav silnic apod.

______________________________________________________________________________

PS.: Svou úvahou se nechci dotknout našich vojáků, kteří s nasazením života bojovali za vlast mimo naše území v různých částech světa v průběhu obou světových válek. Stejně tak nám v posledním dvacetiletí dělají čest naši vojáci v zahraničních misích. Jejich nasazení však zcela znehodnocuje jednání nejen opozice, ale i vrchního velitele ozbrojených sil. Po zrušení armády by jejich úlohu v oblastech konfliktů mohly v rámci naší pomoci při řešení terorizmu a místních konfliktů převzít policejní sbory jak v oblasti výcviku místních pořádkových sil, tak v oblasti poskytování účinné humanitární a zdravotnické pomoci trpícímu místnímu obyvatelstvu.

Autor: Karel Kavička | pondělí 9.5.2011 16:45 | karma článku: 12,24 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

Političtí vězni z Čech, Moravy i ze Slovenska, se v pátek 25. května a v sobotu 26. května 2018 sešli v Horním Slavkově a Jáchymově. Letos se tam konal již 29. ročník vzpomínkové akce, případně nazvané: Jáchymovské peklo.

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Karel Kavička

Zbytnělá a nevýkonná státní správa

Minulá vláda rozpočtové odpovědnosti premiéra Petra Nečase šetřila tam, kde neměla. Ministr financí Kalousek místo potlačování korupce postihl tvrdou rukou důchodce a sociálně potřebné občany. Na kasina a loterie zapomněl. Zapomněl na to, že těch 2,7 milionu důchodců jsou také voliči. Proto volby dopadly tak, jak dopadly. Výprask dostala především pravice za svou necitlivou sociální politiku. Nešetřilo se tam, kde se šetřit mělo. Korupce v celém organizmu společnosti existuje dál.

17.1.2014 v 10:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čára přes rozpočet a nové naděje

Byli jsme to my, občané a voliči, kteří jsme dlouhodobě sledovali počínání námi volených zákonodárců, jak svým jednáním pohřbili všechny do nich vložené naděje. Mnozí zapomněli na svůj úkol dle svého nejlepšího svědomí zastupovat své voliče a sloužit občanům, společnosti a státu k jeho dobrému fungování, rozvoji a prosperitě. Hodně z nich pochopilo přes všechny sliby a proklamace své působení v politice spíše jako prostředek k zajištění svého osobního nebo skupinového prospěchu.

10.8.2013 v 19:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Šach – mat

Souhlasím s vyjádřením Karla Schwarzenberga po prvním kole prezidentských voleb, že Miloš Zeman je mužem minulosti. Nechci rozebírat jeho chování zejména v druhém kole prezidentských voleb, kdy gradovaly v jeho podání nečestné prostředky jako lži, pomluvy, nacionalismus a šovinismus. Myslím si, že k hodnocení první volby je nutno přihlédnout ke zkušenostem z posledních let komunistického režimu i prvních 23 let po jeho pádu. Nic se neděje náhodou a skutečnost překvapí jen ty nepřipravené.

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Volby

PRO /Karla Schwarzenberga/ Právě vrcholí nová kapitola našich politických dějin - přímá volba prezidenta. Mnozí pozorovali celý proces s velkou dávkou skepse díky narychlo přijatému a problematickému zákonu se spoustou nedomyšlených detailů. Jeho uplatnění v praxi umocnil ještě mimo jiné diletantský výkon pracovníků ministerstva vnitra, kteří prováděli kontrolu odevzdaných hlasů a popřeli přitom všechny zásady logiky a matematiky. Rozjelo se divadlo za více než půl miliardy korun původně s více jak desítkou kandidátů. Mnoho občanů pochybovalo, že tento nový způsob volby prezidenta něco dobrého přinese.

14.1.2013 v 21:15 | Karma: 10,42 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 852x
Moje zaměření je konzervativní, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, sleduji dění ve společnosti, zajímám se o historii a kulturu.

Seznam rubrik