Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový článek: Zbytečné "Ne"

Většinu svého života jsem prožil v minulém století, krvavém století světových válek (obě začaly v Evropě) a totalitních režimů. Nedoufal jsem již, že se dožiji nějaké změny. Přesto se tak stalo.

Jsem vděčen státníkům, kteří mají vizi a dovedou ji nejen představit společnosti, ale také ji realizovat. Co bylo na počátku důležitějšího, než zajistit naši suverenitu a bezpečnost, aby nás již nikdo v budoucnu nemohl okupovat tak jako ve 20. století němci a později rusové se svými spojenci, zajistit dlouhodobý mír a spolupráci. To vše se nám podařilo vstupem do NATO a později i Evropské unie. Uvědomujeme si dnes nevyčíslitelné hodnoty, které jsme tím získali?

Náš mezinárodní kredit dosáhl maximální možné úrovně. Měli jsme v čele státu prezidenta, který jako prostý občan v období totality odvážně a za cenu žalářování hájil právo na svobodu a po převratu se stal doma i ve světě uznávanou hlavou státu. Zasloužil se nejen o demokracii a naši svobodu, ale dělal vše pro její zajištění i v budoucnosti. Hlavy největších světových mocností si kladly za čest se s ním setkat. Reprezentoval sice velikostí spíše malý stát, ale statečným chováním mnoha jeho příslušníků, odvážným bojem s totalitou, čestným životem a vystupováním mnohých, v očích všech velkým. Byl to skutečný návrat do Evropy. Byli jsme všemi přijímání s úctou a vážností.

Jaká je situace dnes? Děláme vše proto, abychom se stali pro společenství, které nás mezi sebe přijalo, nespolehlivým, nevypočitatelným a nedůvěryhodným partnerem. Současný prezident a část příslušníků strany jím založené dělají vše pro to, abychom tento vysoký mezinárodní kredit ztratili a promrhali. Chováme se nezodpovědně a díky části stávající politické reprezentace vytváříme obraz našeho státu jako spolku kverulantů a parazitů.

Když se společenství, kterého jsme členy, dostane do problémů, místo pevného postoje a snahy pomoci předvádíme vychytralé „čecháčkovství“. Hledáme jen samé výhody, ale podílet se na řešení problému nechceme. Je to nedůstojné a přinese nám to velké morální i ekonomické škody navzdory tvrzení pánů Zahradilů, že se nám nic nestane. Jsme jako vši v kožichu. Pevně jsme se přisáli na tělo Unie, a sajeme její krev. Už nyní ale varujeme, že za pět let se staneme čistým plátcem. Jiní nám pomohli k rozvoji, ale my již nyní avizujeme, že my tak činit nebudeme. Je to nemorální, je to ubohé, je to filozofie parazitů.

Stydím se za takové politiky, kteří se nikdy nestanou skutečnými státníky. Spolu s Pavlem Kohoutem už střihám metr, a nemohu se dočkat data, kdy skončí funkční období reprezentanta všeho toho, co snižuje význam našeho státu v mezinárodním společenství, toho který nás zavedl do slepé uličky izolace, egocentrismu, nafoukanosti, vypočítavosti, poučování druhých, nerespektování ústavy a nepřekonatelného morálního úpadku.

To, že se premiér vydal stejným směrem, je pro mne, který jsem doufal v jeho morální kvality a politické zkušenosti, největším zklamáním. Za takové nekorektní jednání a postoje se stydím a jako občan se s nimi neztotožňuji.

Autor: Karel Kavička | neděle 4.3.2012 20:30 | karma článku: 13,66 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

Političtí vězni z Čech, Moravy i ze Slovenska, se v pátek 25. května a v sobotu 26. května 2018 sešli v Horním Slavkově a Jáchymově. Letos se tam konal již 29. ročník vzpomínkové akce, případně nazvané: Jáchymovské peklo.

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Karel Kavička

Zbytnělá a nevýkonná státní správa

Minulá vláda rozpočtové odpovědnosti premiéra Petra Nečase šetřila tam, kde neměla. Ministr financí Kalousek místo potlačování korupce postihl tvrdou rukou důchodce a sociálně potřebné občany. Na kasina a loterie zapomněl. Zapomněl na to, že těch 2,7 milionu důchodců jsou také voliči. Proto volby dopadly tak, jak dopadly. Výprask dostala především pravice za svou necitlivou sociální politiku. Nešetřilo se tam, kde se šetřit mělo. Korupce v celém organizmu společnosti existuje dál.

17.1.2014 v 10:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čára přes rozpočet a nové naděje

Byli jsme to my, občané a voliči, kteří jsme dlouhodobě sledovali počínání námi volených zákonodárců, jak svým jednáním pohřbili všechny do nich vložené naděje. Mnozí zapomněli na svůj úkol dle svého nejlepšího svědomí zastupovat své voliče a sloužit občanům, společnosti a státu k jeho dobrému fungování, rozvoji a prosperitě. Hodně z nich pochopilo přes všechny sliby a proklamace své působení v politice spíše jako prostředek k zajištění svého osobního nebo skupinového prospěchu.

10.8.2013 v 19:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Šach – mat

Souhlasím s vyjádřením Karla Schwarzenberga po prvním kole prezidentských voleb, že Miloš Zeman je mužem minulosti. Nechci rozebírat jeho chování zejména v druhém kole prezidentských voleb, kdy gradovaly v jeho podání nečestné prostředky jako lži, pomluvy, nacionalismus a šovinismus. Myslím si, že k hodnocení první volby je nutno přihlédnout ke zkušenostem z posledních let komunistického režimu i prvních 23 let po jeho pádu. Nic se neděje náhodou a skutečnost překvapí jen ty nepřipravené.

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Volby

PRO /Karla Schwarzenberga/ Právě vrcholí nová kapitola našich politických dějin - přímá volba prezidenta. Mnozí pozorovali celý proces s velkou dávkou skepse díky narychlo přijatému a problematickému zákonu se spoustou nedomyšlených detailů. Jeho uplatnění v praxi umocnil ještě mimo jiné diletantský výkon pracovníků ministerstva vnitra, kteří prováděli kontrolu odevzdaných hlasů a popřeli přitom všechny zásady logiky a matematiky. Rozjelo se divadlo za více než půl miliardy korun původně s více jak desítkou kandidátů. Mnoho občanů pochybovalo, že tento nový způsob volby prezidenta něco dobrého přinese.

14.1.2013 v 21:15 | Karma: 10,42 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 852x
Moje zaměření je konzervativní, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, sleduji dění ve společnosti, zajímám se o historii a kulturu.

Seznam rubrik