Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veřejný nepřítel

Do role veřejného nepřítele svého systému postavil církve bývalý totalitní režim. V hlavách mnohých tento postoj přežívá dodnes.

Když se po převratu v únoru 1948 nezdařily pokusy ovládnout církev, protože její biskupové i věřící zůstali církvi věrní, zahájil režim tvrdé represe a pronásledování. Jejich součástí byly systematicky vydávané zákony, s jejichž pomocí se režim snažil si církve podrobit a postátnit. Byl uzákoněn dozor státu nad církvemi, zřízena funkce církevních tajemníků, kteří rozhodovali o všem, co patřilo do pravomoci vnitřního církevního života. Představitele církví i věřící pro své přesvědčení žalářovali, internovali, zbavili možnosti veřejně působit. 

Součástí bylo také zabrání veškerého majetku s tím, že péči o něj převezme stát. Výsledek jeho hospodaření vidíme dnes na polorozpadlých kostelích, klášterech a kulturních památkách, živořících, dříve kvetoucích hospodářstvích, které měly v péči Státní statky, Státní lesy atd.

 Komunisté připravili plán postupné likvidace církví. Snižovali systematicky počet věřících formou nevybíravého nátlaku na bezúhonné věřící občany. Kdo se otevřeně hlásil ke svému náboženskému přesvědčení, nemohl vykonávat odpovědné funkce ve svém zaměstnání (tzv. kádrový strop), jeho děti nemohly studovat na středních a vysokých školách, o možnosti vycestování do zahraničí nemluvě. Mnoho příslušníků inteligence s vysokoškolským vzděláním nemohlo pro své přesvědčení vykonávat svou práci. A tak lidé s doktorskými tituly, profesoři, lékaři, filozofové, inženýři pracovali jako pomocní dělníci v továrnách, topiči v kotelnách či štípali lístky v tramvajích. Osoby zastávající jakékoli vedoucí postavení, či celé skupiny pracovníků – učitelé, vojáci, státní zaměstnanci nemohli veřejně vyznávat své přesvědčení, nemohli navštěvovat bohoslužby, nemohli své děti křtít, nemohli uzavřít církevní sňatek apod. Režim je nutil k přetvářce - jinak mluvit a jednat na veřejnosti (v souladu s tím, co si přeje režim) jinak doma v soukromí nebo mezi přáteli…

A to trvalo celých 40 let. Na piedestal byl postaven místo Boha - člověk. Zanechalo to hlubší stopu, než jsme si kdy pomysleli. Byly napáchány nejen nevratné zločiny na životech a zdraví lidí, rozvráceny rodiny a všechny morální hodnoty. Místo tisíciletých mravních zákonů byla nastolena nová socialistická morálka, s jejímiž důsledky se potýkáme dodnes.

Po roce 1989 se do politických stran a zprivatizovaných podniků bezostyšně nacpali bývalí komunisté, kteří beze studu zahodili své stranické průkazy a nyní jsou členy levicových  i pravicových politických stran, nebo vystupují jako nezávislí, dokonce kandidují na funkci prezidenta republiky. Jsou součástí velké části managementů všech struktur společnosti. Přenesli do nových demokratických poměrů svou morálku, nejlépe charakterizovanou heslem: „Kdo nekrade, okrádá svou rodinu“.

V duchu těchto zásad socialistické morálky brání ze všech sil a na všech úrovních nápravě minulých křivd. V podmínkách demokracie a svobody brání všemi prostředky tomu, aby se náš stát mohl nazývat státem právním. Státem, kde bude zaručena vymahatelnost práva, kde bude respektováno rozhodnutí Ústavního soudu, kde se konečně vyrovnáme s komunistickou minulostí a napravíme způsobené křivdy.

Právním státem nebudeme nikdy, dokud budeme držet ukradený majetek, dokud budeme obhajovat tento hanebný čin totalitního režimu. Je to principiální otázka budoucího vývoje celé společnosti. Již více jak dvacetileté odklady řešení této otázky společnosti škodí jak fyzicky, tak morálně. Křiví morálku celé společnosti, prodlužuje nehospodárnost a tunelování, které má zdroj v morálce představitelů naší politické scény. „Kdyby nebyli Topolánkové, nebyli by ani Dalíci, kdyby nebylo Bémů, nebylo by ani Janoušků atd.,“ jak výstižně řekl jeden z představitelů protikorupční občanské iniciativy, kterou podporuji.

 Chceme-li se dožít právního státu, opravdu spravedlivé a fungující společnosti, vraťme konečně všechno, co bylo ukradeno. Naši společnost to neoslabí, ale posílí. Čím méně bude v naší společnosti působit kněží a kazatelů, tím bude potřeba většího počtu policistů. Čím více bude zavřených kostelů a církevních sborů, tím více budeme potřebovat věznic.

Církev není spolek zahrádkářů, má již po tisíciletí nezastupitelné místo v každé vyspělé společnosti. Její působení v oblasti víry, pravdy, pochopení smyslu života, vzdělání, charity, morálky je nezastupitelná. Neuvědomovali jsme si to v posledních 20 letech? Není současný neutěšený stav naší společnosti toho důsledkem?

Autor: Karel Kavička | čtvrtek 12.7.2012 14:45 | karma článku: 10,87 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

Političtí vězni z Čech, Moravy i ze Slovenska, se v pátek 25. května a v sobotu 26. května 2018 sešli v Horním Slavkově a Jáchymově. Letos se tam konal již 29. ročník vzpomínkové akce, případně nazvané: Jáchymovské peklo.

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Karel Kavička

Zbytnělá a nevýkonná státní správa

Minulá vláda rozpočtové odpovědnosti premiéra Petra Nečase šetřila tam, kde neměla. Ministr financí Kalousek místo potlačování korupce postihl tvrdou rukou důchodce a sociálně potřebné občany. Na kasina a loterie zapomněl. Zapomněl na to, že těch 2,7 milionu důchodců jsou také voliči. Proto volby dopadly tak, jak dopadly. Výprask dostala především pravice za svou necitlivou sociální politiku. Nešetřilo se tam, kde se šetřit mělo. Korupce v celém organizmu společnosti existuje dál.

17.1.2014 v 10:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čára přes rozpočet a nové naděje

Byli jsme to my, občané a voliči, kteří jsme dlouhodobě sledovali počínání námi volených zákonodárců, jak svým jednáním pohřbili všechny do nich vložené naděje. Mnozí zapomněli na svůj úkol dle svého nejlepšího svědomí zastupovat své voliče a sloužit občanům, společnosti a státu k jeho dobrému fungování, rozvoji a prosperitě. Hodně z nich pochopilo přes všechny sliby a proklamace své působení v politice spíše jako prostředek k zajištění svého osobního nebo skupinového prospěchu.

10.8.2013 v 19:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Šach – mat

Souhlasím s vyjádřením Karla Schwarzenberga po prvním kole prezidentských voleb, že Miloš Zeman je mužem minulosti. Nechci rozebírat jeho chování zejména v druhém kole prezidentských voleb, kdy gradovaly v jeho podání nečestné prostředky jako lži, pomluvy, nacionalismus a šovinismus. Myslím si, že k hodnocení první volby je nutno přihlédnout ke zkušenostem z posledních let komunistického režimu i prvních 23 let po jeho pádu. Nic se neděje náhodou a skutečnost překvapí jen ty nepřipravené.

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Volby

PRO /Karla Schwarzenberga/ Právě vrcholí nová kapitola našich politických dějin - přímá volba prezidenta. Mnozí pozorovali celý proces s velkou dávkou skepse díky narychlo přijatému a problematickému zákonu se spoustou nedomyšlených detailů. Jeho uplatnění v praxi umocnil ještě mimo jiné diletantský výkon pracovníků ministerstva vnitra, kteří prováděli kontrolu odevzdaných hlasů a popřeli přitom všechny zásady logiky a matematiky. Rozjelo se divadlo za více než půl miliardy korun původně s více jak desítkou kandidátů. Mnoho občanů pochybovalo, že tento nový způsob volby prezidenta něco dobrého přinese.

14.1.2013 v 21:15 | Karma: 10,42 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 852x
Moje zaměření je konzervativní, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, sleduji dění ve společnosti, zajímám se o historii a kulturu.

Seznam rubrik