Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas pro změnu

Náš politický systém potřebuje změnu. Stávající volební zákon pro volby do poslanecké sněmovny způsobuje stále se opakující politickou nestabilitu, která je zdrojem neustálých rozporů ve sněmovně, ve vládě a přenáší se na celou společnost. Vyvolává krajní nespokojenost lidí s politikou a snižuje jejich víru ve zlepšení situace.

Posledních dvacet tři let jsme se zaměřili prioritně na řešení ekonomických záležitostí, dávali přednost otázkám neustálého hospodářského růstu a dosahování zisku. Někteří naši představitelé hlásali tezi, že trh vše vyřeší. Otázka dlouhodobé vize, vedoucí k většinou občanů akceptovanému hodnotovému systému, zaručujícímu právo a spravedlnost, důstojný život, který by vyvedl společnost ze čtyřicetiletého všeobecného rozvratu ve všech jejích sférách, se kterou by se ztotožnila většina společnosti a k jejímuž naplnění by směřovaly postupně všechny vlády, bylo a je považováno za druhořadé.

Všeobecná nálada ve společnosti je na bodu mrazu, právě díky neřešení společenských a etických problémů, občan se ve většině případů neztotožňuje se způsobem praktického vládnutí. Byli jsme přijati do vyspělého společenství evropských národů. Bohužel díky naší vrcholné reprezentaci jsme považování spíše za kverulanty a nespolehlivé partnery. Viz např. naše ohlášená neúčast na předání Nobelovy ceny za mír pro EU. To, že Evropa žije již téměř 70 let v míru, že nemáme žádného nepřítele a žijeme v bezpečí nelze přece považovat za samozřejmé.

Jsem jedním z těch, kdo si myslí, že by se měla změnit pravidla hry formou změn volebního zákona i Ústavy. Není to samoúčelné. Je třeba reagovat na zkušenosti získané v posledních dvaceti letech a zakotvit v zákonech volební systém, který odstraní neustálý boj o existenci vlády díky těsné 101 většině ve sněmovně, založené často na přeběhlících a jejich nemorálním uplácením buď vybranou variantou většinového systému, nebo úpravou stávajícího menšinového v tom smyslu, že vítěz voleb dostane určitou bonifikaci tak, aby měl ve sněmovně dostatečně silnou většinu. Dále prosadit změny v nominaci kandidátů, posílení vlivu voličů při jejich volbě apod. Snížit počet poslanců např. na 100 v poslanecké sněmovně a 40 v senátu. To vše doprovodit zrušením krajů nebo alespoň snížením jejich počtu např. na 10. Pak by každý kraj volil 10 poslanců a 4 senátory.

Navrhoval bych také prodloužit volební období na pět let, aby měl vítěz voleb více času na realizaci svého volebního programu. Poslanci by neměli mít možnost rozhodovat sami o sobě. Proto doporučuji navázat výši jejich platu na pevně stanovený násobek průměrné mzdy (např. čtyř násobek). Imunitu omezit jen na vystupování v parlamentu. V běžném životě žádná imunita. I na poslance se musí v plné šíři vztahovat zákony jako na všechny ostatní občany. Žádné další náhrady a příplatky za různé funkce. Cestovní náhrady a náklady na reprezentaci jen v prokázané výši. Proplácení nemocenských dávek, první tři dny nic, pak stanovené procento ze mzdy jako ostatní občané. (V současnosti berou poslanci plat v plné výši po celou dobu nemoci).

Je nutné zakotvit v Ústavě také odvolatelnost poslanců. Nepřipadá v úvahu, aby poslanec zůstal ve funkci i v případě pravomocného odsouzení za trestný čin. Zvážit možnost zavedení podmínky pro zastávání jakékoli vrcholové funkce řádně fungujícími rodinnými poměry. Jakým příkladem pro mladou generaci a celou společnost jsou čelní představitelé, kteří mají milenky nebo se rozvedou, rozvrátí rodinu, opustí manželku i děti (Paroubek, Topolánek). Jak mohou řídit stát, když nedokážou udržet spořádaný život ve vlastní rodině. Takoví politici by měli na své funkce rezignovat.

Vláda by měla konečně přijmout zákon o státních zaměstnancích, zakotvit v něm přísná pravidla výkonu funkce, kariérní řád apod. Objem byrokracie snížit nejméně o 20%. Zakotvit v zákoně důslednou kontrolu jejich práce se zaměřením na výrazné omezení korupčního jednání, kdy státní úředník nehájí zájmy státu, ale za úplatek nebo protislužbu koná v jeho neprospěch.

Vláda by se měla zaměřit na omezování zbytečných výdajů. Např. zrušením většiny výjimek z daňových povinností, zrušením naprosté většiny dotací s výjimkou charitativních oblastí. Nahradit tento způsob přerozdělování prostředků ve prospěch přímých příjmů obcí a měst.

Zrušit všechny státem dotované fondy, které nejsou součástí státního rozpočtu. Stanovit zákonem vyrovnaný státní rozpočet a povinnost každoročního snižování státního dluhu.

Podporovat účinně činnost Policie, Státních zastupitelství a soudů tak, aby byly závažné trestné činy poškozující společnost bezodkladně vyšetřeny a v poměrně kratší době než dnes potrestány. Proto redukovat stávající čtyřstupňový soudní systém (zrušením vrchních soudů) a zkrátit dobu potřebnou ke konečnému rozhodnutí a vynesení rozsudku.

Pak teprve budou moci občané znovu získávat důvěru v politickou reprezentaci a nabývat důvěru v politiku i politiky. Vnímat stát za správně fungující, se kterým se mohou ztotožnit.

Autor: Karel Kavička | pondělí 3.12.2012 12:40 | karma článku: 16,35 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

Političtí vězni z Čech, Moravy i ze Slovenska, se v pátek 25. května a v sobotu 26. května 2018 sešli v Horním Slavkově a Jáchymově. Letos se tam konal již 29. ročník vzpomínkové akce, případně nazvané: Jáchymovské peklo.

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Karel Kavička

Zbytnělá a nevýkonná státní správa

Minulá vláda rozpočtové odpovědnosti premiéra Petra Nečase šetřila tam, kde neměla. Ministr financí Kalousek místo potlačování korupce postihl tvrdou rukou důchodce a sociálně potřebné občany. Na kasina a loterie zapomněl. Zapomněl na to, že těch 2,7 milionu důchodců jsou také voliči. Proto volby dopadly tak, jak dopadly. Výprask dostala především pravice za svou necitlivou sociální politiku. Nešetřilo se tam, kde se šetřit mělo. Korupce v celém organizmu společnosti existuje dál.

17.1.2014 v 10:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čára přes rozpočet a nové naděje

Byli jsme to my, občané a voliči, kteří jsme dlouhodobě sledovali počínání námi volených zákonodárců, jak svým jednáním pohřbili všechny do nich vložené naděje. Mnozí zapomněli na svůj úkol dle svého nejlepšího svědomí zastupovat své voliče a sloužit občanům, společnosti a státu k jeho dobrému fungování, rozvoji a prosperitě. Hodně z nich pochopilo přes všechny sliby a proklamace své působení v politice spíše jako prostředek k zajištění svého osobního nebo skupinového prospěchu.

10.8.2013 v 19:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Šach – mat

Souhlasím s vyjádřením Karla Schwarzenberga po prvním kole prezidentských voleb, že Miloš Zeman je mužem minulosti. Nechci rozebírat jeho chování zejména v druhém kole prezidentských voleb, kdy gradovaly v jeho podání nečestné prostředky jako lži, pomluvy, nacionalismus a šovinismus. Myslím si, že k hodnocení první volby je nutno přihlédnout ke zkušenostem z posledních let komunistického režimu i prvních 23 let po jeho pádu. Nic se neděje náhodou a skutečnost překvapí jen ty nepřipravené.

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Volby

PRO /Karla Schwarzenberga/ Právě vrcholí nová kapitola našich politických dějin - přímá volba prezidenta. Mnozí pozorovali celý proces s velkou dávkou skepse díky narychlo přijatému a problematickému zákonu se spoustou nedomyšlených detailů. Jeho uplatnění v praxi umocnil ještě mimo jiné diletantský výkon pracovníků ministerstva vnitra, kteří prováděli kontrolu odevzdaných hlasů a popřeli přitom všechny zásady logiky a matematiky. Rozjelo se divadlo za více než půl miliardy korun původně s více jak desítkou kandidátů. Mnoho občanů pochybovalo, že tento nový způsob volby prezidenta něco dobrého přinese.

14.1.2013 v 21:15 | Karma: 10,42 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 852x
Moje zaměření je konzervativní, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, sleduji dění ve společnosti, zajímám se o historii a kulturu.

Seznam rubrik