Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby

PRO /Karla Schwarzenberga/ Právě vrcholí nová kapitola našich politických dějin - přímá volba prezidenta. Mnozí pozorovali celý proces s velkou dávkou skepse díky narychlo přijatému a problematickému zákonu se spoustou nedomyšlených detailů. Jeho uplatnění v praxi umocnil ještě mimo jiné diletantský výkon pracovníků ministerstva vnitra, kteří prováděli kontrolu odevzdaných hlasů a popřeli přitom všechny zásady logiky a matematiky. Rozjelo se divadlo za více než půl miliardy korun původně s více jak desítkou kandidátů. Mnoho občanů pochybovalo, že tento nový způsob volby prezidenta něco dobrého přinese.

Účast dvou kandidátů s komunistickou minulostí, kteří hned od počátku dle pravidelně zveřejňovaných výsledků výzkumu veřejného mínění zaujímali první místa, většinu občanů skličoval. Prostor dostali i kandidáti s bizardním vzezřením nebo bizardními názory. Dobře zapůsobilo věcné a klidné vystupování dvou žen Zuzany Roithové i Táni Fišerové. Rád bych zde uvedl i Janu Bobošíkovou, ale jak jí dali sami voliči najevo, její účast v těchto, stejně jako minulých prezidentských volbách působila na voliče tak negativně, že skončila na posledním místě. (Nemyslím si však, že ona dáma složí zbraně. Již vyzvala Václava Klause k budoucí spolupráci. Určitě se máme v budoucnosti díky této dvojici na co těšit).

Bylo by možno psát o tzv. průhledném financování kampaně a jejích sponzorech. Právě ti, kteří figurovali celé měsíce na prvních příčkách, nejvíce zklamali. Ukázalo se, že i přes zdatný řečnický výkon někteří neříkají pravdu, např. Miloš Zeman.

Těsně před volbou, v pátek 10. ledna ráno jsem si přečetl na titulní straně Lidových novin článek: Černý kůň voleb. Redaktoři LN zde uveřejnili svůj odhad výsledku prvního kola voleb. Zeman jde dál, Fišer ne! A za toho černého koně byl označen Karel Schwarzenberg! A nejen to. V tabulce zveřejnili pořadí kandidátů v prvním kole voleb. V neděli večer jsem konstatoval, že jejich odhad dopadl nečekaně dobře. Prvních šest míst naprosto přesně, v poslední trojici upřednostnili Janu Bobošíkovou před Táňou Fišerovou. Když jsem porovnal jejich odhad s výsledky renomovaných organizací, zabývajících se výzkumem veřejného mínění zjistil jsem, že je drtivě porazili. Myslím si, že tyto organizace zaměňují solidní práci za byznys. Bylo by dobře, kdyby jejich neuspokojivé výkony někdo pravidelně hodnotil.

Byl jsem zklamán také sponzoringem MfDnes ve prospěch kandidáta Jana Fišera. Ta více jak 90-ti procentní sleva na inzerci je šokující. Při stávajících cenách reklamy jde o desetitisíce či statisíce korun. Tak by se uznávaný hráč na mediálním trhu nikdy neměl chovat.

Stejně jako velká část voličů vítám výsledek prvního kola voleb. Ukazuje jasně, že s naší společností to není tak, jak by se na první pohled zdálo. Tato zkušenost nám ukazuje skutečné rozvrstvení sil ve společnosti, které je jiné než se nám jevilo např. po krajských volbách. V nich voliči chtěli vyjádřit protest proti vládě a nešli volit. Volit však šli voliči levicových stran. Stačilo 23% voličů a nyní máme ve většině krajských zastupitelstev komunisty, často na dosud nepředstavitelných místech, kde mají řídit např. školství. Zavinili jsme si to sami. Studenti v Jižních Čechách a teď už i v Olomouckém kraji musí napravovat naše nesmyslné rozhodnutí nejít k volbám.

Když k volbám přijde většina voličů, teprve pak se ukáže, jaké je skutečné rozložení sil ve společnosti. Z téměř beznadějné volby se vykrystalizoval jediný možný kandidát na budoucího prezidenta, který má předpoklady vrátit úřadu úctu a vážnost, mezinárodní uznání, slušnost a noblesu. Již se nebudeme muset stydět za prezidenta a jeho vystupování v zahraničí, který místo zájmů státu prezentuje v rozporu s ústavou osobní názory.

Karel Schwarzenberg se možná díky dlouholetému pobytu v cizině, špatně vyjadřuje česky. Ale je zárukou morálky, úcty k občanům, slušného a důvěryhodného vystupování bez arogance, důstojného a uznávaného reprezentanta státu v zahraničí, osoby spojující a nikoli rozdělující národ.

Miloš Zeman je skutečně reprezentantem naší nedávné a neslavné minulosti. Jako jeden ze dvou hlavních aktérů tzv. Opoziční smlouvy, kterou se vysmáli všem členům svých stran i občanům, by jen trochu jiným způsobem pokračoval v politice svého dřívějšího partnera Václava Klause.

Autor: Karel Kavička | pondělí 14.1.2013 21:15 | karma článku: 10,42 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

Političtí vězni z Čech, Moravy i ze Slovenska, se v pátek 25. května a v sobotu 26. května 2018 sešli v Horním Slavkově a Jáchymově. Letos se tam konal již 29. ročník vzpomínkové akce, případně nazvané: Jáchymovské peklo.

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Karel Kavička

Zbytnělá a nevýkonná státní správa

Minulá vláda rozpočtové odpovědnosti premiéra Petra Nečase šetřila tam, kde neměla. Ministr financí Kalousek místo potlačování korupce postihl tvrdou rukou důchodce a sociálně potřebné občany. Na kasina a loterie zapomněl. Zapomněl na to, že těch 2,7 milionu důchodců jsou také voliči. Proto volby dopadly tak, jak dopadly. Výprask dostala především pravice za svou necitlivou sociální politiku. Nešetřilo se tam, kde se šetřit mělo. Korupce v celém organizmu společnosti existuje dál.

17.1.2014 v 10:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čára přes rozpočet a nové naděje

Byli jsme to my, občané a voliči, kteří jsme dlouhodobě sledovali počínání námi volených zákonodárců, jak svým jednáním pohřbili všechny do nich vložené naděje. Mnozí zapomněli na svůj úkol dle svého nejlepšího svědomí zastupovat své voliče a sloužit občanům, společnosti a státu k jeho dobrému fungování, rozvoji a prosperitě. Hodně z nich pochopilo přes všechny sliby a proklamace své působení v politice spíše jako prostředek k zajištění svého osobního nebo skupinového prospěchu.

10.8.2013 v 19:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Šach – mat

Souhlasím s vyjádřením Karla Schwarzenberga po prvním kole prezidentských voleb, že Miloš Zeman je mužem minulosti. Nechci rozebírat jeho chování zejména v druhém kole prezidentských voleb, kdy gradovaly v jeho podání nečestné prostředky jako lži, pomluvy, nacionalismus a šovinismus. Myslím si, že k hodnocení první volby je nutno přihlédnout ke zkušenostem z posledních let komunistického režimu i prvních 23 let po jeho pádu. Nic se neděje náhodou a skutečnost překvapí jen ty nepřipravené.

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čas pro změnu

Náš politický systém potřebuje změnu. Stávající volební zákon pro volby do poslanecké sněmovny způsobuje stále se opakující politickou nestabilitu, která je zdrojem neustálých rozporů ve sněmovně, ve vládě a přenáší se na celou společnost. Vyvolává krajní nespokojenost lidí s politikou a snižuje jejich víru ve zlepšení situace.

3.12.2012 v 12:40 | Karma: 16,35 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 852x
Moje zaměření je konzervativní, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, sleduji dění ve společnosti, zajímám se o historii a kulturu.

Seznam rubrik