Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čára přes rozpočet a nové naděje

Byli jsme to my, občané a voliči, kteří jsme dlouhodobě sledovali počínání námi volených zákonodárců, jak svým jednáním pohřbili všechny do nich vložené naděje. Mnozí zapomněli na svůj úkol dle svého nejlepšího svědomí zastupovat své voliče a sloužit občanům, společnosti a státu k jeho dobrému fungování, rozvoji a prosperitě. Hodně z nich pochopilo přes všechny sliby a proklamace své působení v politice spíše jako prostředek k zajištění svého osobního nebo skupinového prospěchu.

 

Po ostudném konci Nečasovy koaliční vlády využil situace pro své skryté ambice prezident Miloš Zeman. Jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka, který se ujal za slib členství v bankovní radě, funkce sestavit vládu přátel Miloše Zemana. Její členové „odborníci“ se skládají převážně ze zpochybnitelných osobností, které pro vidinu předpokládaného vládnutí v délce asi 10 měsíců, byli ochotni se této prezidentovy loutkohry zúčastnit.

Vyslovení nedůvěry Rusnokově vládě ve sněmovně a rozpad pravicové koalice udělal páně prezidentovým strategickým plánům čáru přes rozpočet. Nám, občanům a voličům však nečekaně dává tato situace, kdy se mají po rozpuštění sněmovny konat předčasné volby, naději na nový začátek. Lakmusovým papírkem, že jde skutečně o nepředpokládaný a pro někoho nežádoucí vývoj dávají najevo např. výroky Václava Klause, že není třeba spěchat a na předčasné volby ještě nedozrál čas.

Voliči budou mít možnost znovu vybrat své zástupce v nejvyšším zákonodárném sboru a politické strany čas k sebereflexi a vyvození důsledků ze svých chyb. Čím dříve to udělají, tím lépe. Důležité bude nabídnout voličům dobrý program a zejména vybrat a získat kvalitní reprezentanty a důvěryhodné osobnosti na své na volební seznamy. Největší chybou by bylo pověřit opakovaně kandidaturou bývalé poslance, kteří dávno ztratili důvěru veřejnosti a mnozí z nich jako ostřílení matadoři znovu chtějí kandidovat do sněmovny jako celá předchozí léta.

Je dobře, že se politická scéna pročistila a s velkou pravděpodobností se do sněmovny již nevrátí Věci veřejné se svými představiteli Vítem Bártou, M. Babábem, R. Johnem, K. Kočí, J. Škárkou, J. Dobešem, ale také reprezentanti strany Lidem v čele s Karolinou Peake a dalšími. Tyto nové strany se staly pro voliče, kteří do jejich působení ve sněmovně vkládali veliké naděje také jejich největším zklamáním.

Po této zkušenosti buďme rozvážnější a zamysleme se nad současnými novými subjekty, které se chtějí ucházet o přízeň voličů. Jde o stranu ANO 2001 Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Největší nebezpečí však hrozí od SPOZ – Zemanovců. To je strana, která v případě proniknutí do sněmovny bude prodlouženou rukou prezidenta. Ten by dovedl jejich mandátů využít pro ovlivňování politiky a prosazování svých zájmů. To by rozhodně nevedlo k uklidnění politické scény a vyvolávalo by to neklid a neustálé boje o vliv a moc mezi prezidentem a parlamentem. Potvrzením je současná situace v nejsilnější straně, která má šanci vyhrát volby – sociální demokracii. Má slabého předsedu, který změnil den před jednáním o důvěře Rusnokově vládě názor a podřídil se takticky prezidentovým příznivcům ve straně, reprezentovaným Michalem Haškem. Není předpoklad, že by Bohuslav Sobotka byl dobrým premiérem, který by prováděl politiku nezávislou na vůli prezidenta.

Určitou nadějí pro voliče jsou demokratické strany KDU-ČSL a Strana Zelených, které se v minulých volbách do sněmovny nedostaly. Měly dost času na to, aby se poučily ze svých chyb a nabídly občanům novou naději na politiku jako službu občanům a státu, návrat morálky, důvěry a slušnosti do politiky.

Autor: Karel Kavička | sobota 10.8.2013 19:30 | karma článku: 7,69 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

Političtí vězni z Čech, Moravy i ze Slovenska, se v pátek 25. května a v sobotu 26. května 2018 sešli v Horním Slavkově a Jáchymově. Letos se tam konal již 29. ročník vzpomínkové akce, případně nazvané: Jáchymovské peklo.

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Karel Kavička

Zbytnělá a nevýkonná státní správa

Minulá vláda rozpočtové odpovědnosti premiéra Petra Nečase šetřila tam, kde neměla. Ministr financí Kalousek místo potlačování korupce postihl tvrdou rukou důchodce a sociálně potřebné občany. Na kasina a loterie zapomněl. Zapomněl na to, že těch 2,7 milionu důchodců jsou také voliči. Proto volby dopadly tak, jak dopadly. Výprask dostala především pravice za svou necitlivou sociální politiku. Nešetřilo se tam, kde se šetřit mělo. Korupce v celém organizmu společnosti existuje dál.

17.1.2014 v 10:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Šach – mat

Souhlasím s vyjádřením Karla Schwarzenberga po prvním kole prezidentských voleb, že Miloš Zeman je mužem minulosti. Nechci rozebírat jeho chování zejména v druhém kole prezidentských voleb, kdy gradovaly v jeho podání nečestné prostředky jako lži, pomluvy, nacionalismus a šovinismus. Myslím si, že k hodnocení první volby je nutno přihlédnout ke zkušenostem z posledních let komunistického režimu i prvních 23 let po jeho pádu. Nic se neděje náhodou a skutečnost překvapí jen ty nepřipravené.

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Volby

PRO /Karla Schwarzenberga/ Právě vrcholí nová kapitola našich politických dějin - přímá volba prezidenta. Mnozí pozorovali celý proces s velkou dávkou skepse díky narychlo přijatému a problematickému zákonu se spoustou nedomyšlených detailů. Jeho uplatnění v praxi umocnil ještě mimo jiné diletantský výkon pracovníků ministerstva vnitra, kteří prováděli kontrolu odevzdaných hlasů a popřeli přitom všechny zásady logiky a matematiky. Rozjelo se divadlo za více než půl miliardy korun původně s více jak desítkou kandidátů. Mnoho občanů pochybovalo, že tento nový způsob volby prezidenta něco dobrého přinese.

14.1.2013 v 21:15 | Karma: 10,42 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní

Karel Kavička

Čas pro změnu

Náš politický systém potřebuje změnu. Stávající volební zákon pro volby do poslanecké sněmovny způsobuje stále se opakující politickou nestabilitu, která je zdrojem neustálých rozporů ve sněmovně, ve vládě a přenáší se na celou společnost. Vyvolává krajní nespokojenost lidí s politikou a snižuje jejich víru ve zlepšení situace.

3.12.2012 v 12:40 | Karma: 16,35 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Prodej bytu 3+1 v Kojetíně
Prodej bytu 3+1 v Kojetíně

Nová, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
2 690 000 Kč

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 852x
Moje zaměření je konzervativní, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, sleduji dění ve společnosti, zajímám se o historii a kulturu.

Seznam rubrik